Comunicat din partea Biroului Executiv al Asociației:

S-a finalizat întâlnirea de la Senat cu d-na Pauliuc Nicoleta și dl. Fenechiu Cătălin Daniel, cu participarea reprezentanții asociațiilor de rezerviști din MApN, MAI, SPP, SIE, SRI, ANP, Forum – ROMIL, AORR, SCMD, SNPPC și veterani.
La început am primit propunerea MApN de modificare a statutelor cadrelor militare, al polițiștilor și al polițiștilor de penitenciare și în format fizic, spre consultare și preluare a unor aspecte utile pentru completarea proiectului aflat acum pe rolul Parlamentului.
D-na Pauliuc ne-a prezentat faptul că proiectul propus inițial de dumnealor cu privire actualizarea soldei de grad și de funcție trebuia depus la Camera Deputaților, nu la Senat, conform observațiilor primite pe traseul de avizare, aspect care nu va întârzia procedura de aprobare.
Am primit și Proiectul inițial care era deja completat cu aproape toate observațiile noastre în urma întâlnirii cu dl deputat Leoreanu Laurențiu din ziua protestului și a adreselor anterioare.
D-l Fenechiu ne-a prezentat traseul proiectului cu completările care urmau să fie făcute astăzi la întâlnire sau transmise până luni dimineață, astfel ca actul normativ să fie aprobat conform angajamentelor luate.
Încă înainte de intrarea în Senat s-a format o opinie de respingere a proiectului MApN care introduce o serie de dezavantaje, poziție susținută în plen în mod profesionist de către dl gl Năstase C-tin – fost șef al Direcției Financiar Contabile din MApN și participant la negocierile de aderare la NATO, susținut de majoritatea participanților.
La ultima formă a proiectul, au mai fost aduse următoarele modificări/completări:
– La art. 59/1 s-a introdus sintagma …. din sistemul administrației penitenciare, aspect transmis și în adresa de înaintare precum și o prevedere pentru pensiile plafonate (….prin excepție de la prevederile art. 60);
– La art. 59/2 sintagma …recalculează pensiile militare aflate în plată s-a înlocuit cu … actualizează pensiile militare de stat în plată.
S-a mai transmis faptul că protestul amplu din data de 25 octombrie din Piața Victoriei nu va mai avea loc dacă actul normativ este aprobat până atunci.
Au fost prezente și televiziuni, la ieșirea din sală fiind luate și poziții ale unor participanți.
Suntem obligați să ținem aproape de problemele noastre.